A pécsi Borsóházban mutatták be, hogy miként tudnak segíteni a PVSK-Mecsek Füszért pólósai a súlyosan és halmozottan sérült gyerekek és felnőttek mindennapjait megváltoztató központnak.
De Blasio Domenico szakosztályvezető kiemelte, hogy a pécsi Borsóház sokkal nagyobb elismerést és támogatást érdemelne, mint amelyet most kapnak a terápiára szoruló gyerekekkel foglalkozó gyógytornászok és orvosok.

Ebben szeretne segítséget nyújtani a PVSK-Mecsek Füszért OB I-es vízilabdacsapata azzal, hogy a játékosok a felszereléseiken büszkén viselik a Borsóház logóját.

– Bízunk benne, hogy ha másban nem is, de legalább abban tudunk segíteni azoknak a családoknak, akik rendszeren az itteni intenzív terápiákra járnak, hogy felhívjuk a figyelmet a kezelések fontosságára és a családokat érintő nehézségekre. Szeretnénk ismertebbé tenni az itt dolgozók munkáját és az itteni gyógymódokat, hiszen nagyon sok városban fordulunk meg a mérkőzések alkalmával, így bárhol felfigyelhetnek a Borsóház logójára és akár támogatókat is szerezhetünk a rászoruló családoknak, gyerekeknek – árulta el De Blasio Domenico szakosztályvezető.

Kismandor Csilla, a Borsószem Gyermekfejlesztő Egyesület elnöke és a Borsóház-Budapest intézményvezetője megköszönte a pólósok segítőkészségét és röviden bemutatta, hogy miben is tud segítséget nyújtani a pécsi intézmény az ide érkező gyerekeknek és felnőtteknek.

– A pécsi intézményvezető kolléganőmmel, Spohn Kingával mindketten érintett szülők vagyunk, így igyekeztünk olyan szakembereket magunk köré gyűjteni, akik hatékony terápiákkal képesek segíteni a mozgásukban korlátozott gyerekek és felnőttek mindennapjain, így nem szükséges külföldre utazni súlyos pénzeken, amelyet sok család nem engedhet meg magának – árulta el Kismandor Csilla. – Mi is rengeteg terápiát kipróbáltunk már, amelyek nem bizonyultak megfelelőnek, szükség volt egy folyamatos, intenzív kezelésre, amely most már egy éve a pécsiek számára is elérhető.

Jelenleg is nagyon sok család vár arra, hogy hasonló kezeléseken vehessen részt, de az anyagi helyzetük erre nem ad lehetőséget. Ezért is tartották fontosnak az ilyen kezdeményezéseket, mert így tudják csökkenteni a terheket. Eddig tizenkilenc család kapott tőlük támogatást, bérletet, amelyet a külső támogatásoknak köszönhetően tudtak előteremteni. A vízilabdázókkal jelenleg azon is munkálkodnak, hogy ingyenes csoportos gyógyúszáson is tudják fejleszteni a gyerekeket, amely nagy előrelépést jelentene számukra.

Spohn Kinga kislányáról nyolc hónapos korában derült ki, hogy születéskori komplikáció miatt elmaradás van a mozgásfejlődésében. A család kipróbálta Európa számos lehetséges terápiás gyógymódját, végül a Borsóház jelentette a legnagyobb segítséget. Budapesten működött csak ilyen központ, hát az édesanya létrehozott önerőből egy újabbat Pécsett is.

– Milyen út vezetett idáig?

– A halmozottan sérült gyerekek fejlesztésére és családjaik támogatására hat éve alakult a Borsószem Gyermekfejlesztő Közhasznú Egyesület, civil kezdeményezésként szülők és szakemberek közreműködésével, és Budapesten három éve működik a Borsóház terápiás központ. Mi hét éve próbálgatjuk a különböző módszereket, s végül itt kötöttünk ki a 26 hétre született mozgássérült kislányommal, Nórival, mert ez a terápia bizonyult számára a leghatékonyabbnak.

– Miről szól ez a módszer?

– Egy különleges ruha a terápiás segédeszköz. A szovjet űrkutatásban használt speciális öltözéket fejlesztette tovább egy gyógytornász házaspár saját, majd más érintett gyermekek hatékony rehabilitációjára. Megtartja az izmokat, ugyanakkor erősíti is azokat. Használat közben csökkenti a kóros reflexeket, javítja a testtartást. A ruhában végzett gyakorlatok stimulálják az idegrendszert, melynek hatására beindulnak a nagymozgások, javul a mozgáskoordináció, és akár a beszédkészség is. A ruhán túl pedig igen fontos az összetett terápia intenzív jellege, ami azoknak a gyereknek adhat nagy lökést, akik megrekedtek a mozgásfejlődésben. Tudni kell azonban, hogy súlyos csípő- és gerincproblémáknál nem alkalmazható.

 
– Mekkora az igény erre a gyógymódra?

– Az országban több ezer olyan mozgássérült gyerek lehet, aki jól hasznosíthatja a terápiát, de felnőtteknek is segíthetünk. Másrészt a szinten tartásban is sokat jelent a rendszeres pár órás foglalkozás. A pécsi központ idén ősszel alakult, a Dél-Dunántúl és a határon túli délvidék betegeire összpontosít. Arról pedig most folynak az egyeztetések, hogy az Országos Egészségpénztár miként támogatja majd a kezeléseket.

– Ön is gyógytornász?

– Humán végzettségem van, de az elmúlt évek során számos terápiát ismertem meg. Nóri egyébként úszni, lovagolni is jár emellett, és heti hat tornát végez a Borsóházban. Mert több módszer együtt hozhat igazán eredményt. Ám az mindenkor óriási öröm a családnak, amikor kicsit egyenesebben ül a kislány, szebben jár, jobban tartja magát, pláne, ha a beszédére, látásra is pozitív hatásokkal van a kezelés. Mi elfogadjuk azt is, ha bottal kell járnia, de amíg van remény, addig mindig próbálkozni, gyakorolni kell, mert szörnyű érzés a visszaesés.

Egy életre való humánszervező

Spohn Kinga 1981-ben született Pécsett. A gyárvárosi általános iskolába járt, a Kodály Zoltán Gimnáziumban érettségizett, ugyanitt számviteli ügyintézői oklevelet is szerzett, majd a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Karán főiskolai és egyetemi szinten is elvégezte a személyügyi és humánszervezői szakot. Saját erőforrásból alapították meg férjével idén szeptemberben a pécsi Borsóházát, melynek az igazgatója. Nóra lányuk 2007-ben született (ikertársa, a kisfiú a koraszülést követően csak egy hónapot élt).

A Xavér utca 19 szám alatt működő speciális egészségügyi szolgáltató központ elsősorban központi idegrendszeri sérült, mozgássérült és elmaradt, illetve megkésett mozgásfejlődésű gyermekek számára biztosít olyan terápiás lehetőséget, mely a normál egészségügyi rendszer keretében nem vagy csak korlátozott mértékben érhető el.

– Központunkat a 2009 óta működő Borsóház-Budapest Nemzetközi Intenzív Terápiás Központ pécsi telephelyeként hoztuk létre, a Borsószem Gyermekfejlesztő Közhasznú Egyesület fenntartásában, elsősorban magánszemélyek és vállalkozások támogatásával – mutatta be a Borsóházat Spohn Kinga, a központ vezetője.

A megnyitó alkalmával nemcsak a problémával érintett családok képviselői, hanem szakemberek, orvosok, terapeuták, gyógytornászok is megismerhették az új kezdeményezést, és a központot. A Borsóház által ajánlott intenzív tréning és a kiegészítő terápiák hatékony megoldást nyújtanak megkésett vagy megrekedt mozgásfejlődési szakaszokban, a mozgásszerveket érintő beavatkozások előkészítő, rehabilitációs szakaszaiban.

– A Borsóház komplex eszközökkel – részletes mozgásszervi vizsgálat, szakorvosi vélemény, ellátási, terápiás, eszközjavaslat, műtéti beavatkozás szükségességének felmérése, szükség esetén javaslat, eszközkészítés, méretvétel és próba – szolgálja a gyerekek kezelését, gyógyulását. Ezek mind hazai és külföldi újdonságok, saját tervezésű terápiás segédeszközök. A gyermekek megfelelő és hatékony segédeszközeire egy team – szakorvos, a készítő, és a terapeuta – együtt tesznek javaslatot – ismertette a ház gyakorlatát Spohn Kinga.

Borsóház-Pécs Nemzetközi Intenzív Terápiás Központ

TÁMOGATÁS