Szenzoros integrációs terápia

A Szenzoros Integrációs Terápia az idegrendszer érését célozza meg, ami a mozgás, egyensúly, koncentráció és még sok más terület fejlődését eredményezi. A szenzoros integráció (SI) egy folyamat, amelynek során az emberi idegrendszer információkat gyűjt az érzékszerveken keresztül (érintés, vesztibuláris mozgásérzékelés, testérzet - belső testhelyzet érzékelés, szaglás, látás, hallás, ízlelés), azután szervezi és értelmezi azokat úgy, hogy alkalmasak legyenek célszerű cselekvésekhez történő felhasználásra. Ez egy alkalmazkodó reakció, amely meghatározott tevékenységek végzéséhez, meghatározott testhelyzet eléréséhez szükséges. A Szenzoros Integrációs Terápia célja az idegrendszer természetes reakcióinak helyreállítása a szenzoros integráció zavara esetén. A Szenzoros Integrációs Foglalkozás a "tudományos játszadozás" egy formája, a gyermek szintjéhez igazítva, az érzékek serkentése céljából. A terápia során a gyerek "irányít". Ő tudja, hogy mire van szüksége. A terapeuta segíti, támogatja őt tapasztalatai megszerzésében és érési folyamataiban. Mindig fontos a gyerek visszajelzése, az alapján, arra reagálva haladunk tovább, alakítjuk a terápia folyását.

KINEK SEGÍT A SZENZOROS INTEGRÁCIÓS TERÁPIA?

 • specifikus tanulási nehézségekkel rendelkező gyerekeknek, pl: dyslexia, dysgráfia, stb
 • ADHD-s, ADD-s gyermekeknek
 • gyermekkori agykárosodás esetén
 • autista gyermekeknek
 • pszichomotoros mozgásban visszamaradt gyermekek
 • Genetikus eredetű betegségben szenvedő gyermekek (pl. Down-, Asperger-, Rett-, Williams-, Turner-, Kineferter-szindrómák)

 

Fő területek, amikkel dolgozunk: az egyensúlyrendszer (vesztibuláris ), a tapintás (taktilitás), és a mélyérzékelés (propriocepció). Az egyensúlyrendszer érését a különböző egyensúlyi ingerekkel késztetjük, hinták, különböző egyensúlyozást elősegítő eszközök - gerenda, billenődeszkák, stb. - segítségével. Mivel a bőr a legnagyobb érzékszervünk, így a taktilis ingereknek fontos szerepe van az idegrendszer érlelésében. Ezt a különböző tapintású anyagok segítségével végezzük, mint szivacs, ecset, borotvahab, krémek, madártoll, anyagok, szőrmék, stb. A harmadik fő terület a mélyérzékelés, amire a húzás, nyomás, ugrás, az erősebb, mélyreható ingerek hatnak, mint a trambulin, golyófürdő, masszírozógép, babkád, stb. A gyerekek a terápia alatt észrevétlenül, élvezetes játék formájában „öningerlést” hajtanak végre. A vesztibuláris „öningerlés” szerepet játszik az idegrendszer és a motoros funkciók fejlődésében, illetve a személyiség alakulásában. A motoros és a mentális fejlődés összefügg. Mivel a vesztibuláris rendszer komplex rendszerbe tartozik, működése, érettsége a kognitív funkciók felé is kiterjed.

 

HATÁSOK:

 

 • javítja az egyensúlyt, a test belső érzékelését és a térbeli orientációt
 • javítja a test motorikus hatékonyságát és a finommotorikát
 • javítja a végtagok összerendezését, rendezi a szimmetrikus és aszimmetrikus mozgásokat
 • növeli a figyelmet és a koncentráló képességet
 • javítja az érzékelés utáni megértést
 • jobb emocionális működést hoz
 • jobb öntudatot és önértékelést eredményez

 

RÓLUNK

A Borsóház-Pécs Nemzetközi Intenzív Terápiás Központ 2009 óta végzi CP-s (Cerebral paresis), genetikai, születési rendellenességből vagy traumából, balesetből eredő sérült, halmozottan sérült páciensek rehabilitációját önálló terápiás szemlélet és saját fejlesztésű módszer szerint. A Borsóház Pécs Alapítvány által működtetett terápiás központ, ahol okleveles gyógytornászok, terapeuták és konduktorok segítenek fejleszteni a mozgássérült gyermekeket.

TÁMOGATÁS