Szenzoros integrációs terápia

Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápia( DSZIT) Mikor jelentkezzünk?

 

A Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápia (DSZIT terápia) alappilléreként tekint Anna J. Ayres amerikai neuropszichológus által kidolgozott terápia elméletére és módszertanára. A játékba ágyazott mozgásterápia segítséget nyújthat minden olyan esetben, ahol a szenzoros feldolgozás zavara kihat a fejlődésre. Néhány ezek közül: mozgás- és/ vagy beszédfejlődési elmaradás, mozgáskoordinációs zavarok, szenzoros vonatkozású regulációs (alvás, evés, szobatisztaság területén jelentkező problémák) problémák, aktivitászavarok, autizmus spektrumzavarok, tanulási és figyelemzavarok, a viselkedésszabályozás éretlensége illetve zavarai, lassabb idegrendszeri érés esetén, továbbá fejlődési rizikóval jellemezhető, koraszülött gyermekek prevenciós fejlődéstámogatásában.

 

DSZIT DIAGNOSZTIKA:

A DSZIT diagnosztika az alábbi 2 részből áll. Általában mindkettőre szükség van a teljes szenzoros diagnosztikus kép kialakításához, de lehet külön-külön is igényelni, természetesen a szakember is tesz javaslatot ha szükségesnek látja a komplex diagnosztikus kép kialakítását.

1. Szenzoros feldolgozás rendellenességeinek szűrése és tanácsadás

2. Szenzomotoros integráció vizsgálata/mozgásvizsgálat

 

 

1. A szenzoros feldolgozás rendellenességeinek szűrése online és személyes formában is! Szenzoros feldolgozási profil készítése, szűrés és tanácsadás ( csecsemő kortól)

Szenzoros a gyerekem? Ha piszkos lesz a keze azonnal le kell törölni? Nem szeret bizonyos állagú ételeket enni? Kezével befogja a fülét, hogy megvédje magát a zajoktól vagy nyugtalanná válik, zavart lesz a viselkedése, ha sok a zaj körülötte? Vigasztalhatatlan, ha jön a hajmosás, körömvágás? Bizonyos anyagokból készült ruhák viselésétől húzódozik? Nem szereti, ha hintáztatják vagy éppen szeret a saját tengelye körül körbe-körbe forogni?”

A különböző érzékelési csatornákon a környezetünkből ill. a testünkből érkező információk feldolgozása, a szenzoros feldolgozás színvonala alapvető jelentőségű a gyermekek mozgás, kognitív, emocionális és szociális fejlődésében, a külvilághoz való adaptációban. A szenzoros feldolgozási zavar három altípusa a szenzoros túlérzékenység, a csökkent szenzoros érzékenység és a szenzoros élménykeresés. Szenzoros feldolgozási nehézségek esetén hogyan segítsünk gyermekünknek?

 

2.Szenzomotoros integráció vizsgálata/mozgásvizsgálat

 

A mozgásvizsgálat, szenzomotoros vizsgálat a reflexintegráció vizsgálatát, mozgásvizsgálatot, dominancia vizsgálatot és szenzomotoros integrációs teszt felvételét tartalmazza. Információt ad számunkra arról, hog y az idegrendszeri érési folvamatok, a szenzoros integráció, motoros koordináció, mozgásfejlődés életkornak megfelelő ütemben történik-e. Szükséges-e mozgásterápiás megsegítése a fejlődésnek?Csak személyes formában történik. Már a korai fejlődés, mozgásfejlődés késése, mozgás- és/ vagy beszédfejlődési elmaradása, mozgáskoordinációs zavarok, iskolaéretlenség, tanulási és figyelemzavarok, a viselkedésszabályozás éretlensége illetve zavarai, lassabb idegrendszeri érés esetén, továbbá fejlődési rizikóval jellemezhető, koraszülött gyermekek prevenciós fejlődéstámogatásában, aktivitászavarok, autizmus spektrumzavarok esetén.

A vizsgálatra kényelmes ruhában, (csúszásgátló) zokniban várom a gyerekeket. A vizsgálat a szülő jelenlétében történik.

Borsóház-Pécs Nemzetközi Intenzív Terápiás Központ

TÁMOGATÁS