Nagy-Tószegi Cecília

Nagy-Tószegi Cecília:

Egyetemi tanársegéd, szakvizsgázott gyógypedagógus, Dinamikus Szenzoros Integrációs (DSZIT) terapeuta
Hivatásom számomra segíteni, támogatni a gyermekeket fejlődésükben, a bennük rejlő lehetőségek kibontakoztatásában. A diagnosztikus munka felfedezés, nem csak a fejlődési eltérések, de a fejlődésüket segítő lehetőségek feltérképezését is szolgálja. Törekszem holisztikus szemlélettel végezni szakmai munkámat. Hiszem, hogy a fejlődéshez elengedhetetlen a gyermek és az őt segítő család jólléte, a támogató és elfogadó oktatási- nevelési környezet kialakítása is. 2000 óta dolgozom komplex gyógypedagógiai-pszichológiai diagnosztikában, ahol tanulási és magatartási nehézséggel és tanulási zavarral küzdő gyermekek diagnosztikáját, szakértői vizsgálatát végzem. 2003 óta DSZIT diagnosztikával, terápiával és mára már ehhez kapcsolódóan kutatással is foglalkozom. Gyógypedagógusként számomra a DSZIT az a terápia, amelynek nemcsak elméleti megalapozottságában és eredményességében hiszek, de mindeközben feltöltődés és örömforrás a gyermekek számára is. Kutatói munkám egyik célja a szenzoros integrációval kapcsolatos korai fejlődési összefüggések és a hátterükben álló idegrendszeri, pszichológiai folyamatok minél jobb megértése, a gyermekek korai fejlődésének preventív szemléletű elősegítése érdekében. Fontosnak tartom az eltérő fejlődésű és a fejlődési eltérések tekintetében magas rizikójú gyermekeknél (pl.: koraszülött gyermekeknél) a szenzoros integrációs folyamatok megértését és a szenzoros integrációs (DSZIT) terápia lehetőségének biztosítását.

Miből áll a DSZIT Diagnosztika? Mikor jelentkezzünk?
A Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápia (DSZIT terápia) alappilléreként tekint Anna J. Ayres amerikai neuropszichológus által kidolgozott terápia elméletére és módszertanára. A játékba ágazott mozgásterápia segítséget nyújthat minden olyan esetben, ahol a szenzoros feldolgozás zavara kihat a fejlődésre. Néhány ezek közül: mozgás- és/ vagy beszédfejlődési elmaradás, mozgáskoordinációs zavarok, szenzoros vonatkozású regulációs (alvás, evés, szobatisztaság területén jelentkező problémák) problémák, aktivitászavarok, autizmus spektrumzavarok, tanulási és figyelemzavarok, a viselkedésszabályozás éretlensége illetve zavarai, lassabb idegrendszeri érés esetén, továbbá fejlődési rizikóval jellemezhető, koraszülött gyermekek prevenciós fejlődéstámogatásában.
1. DSZIT DIAGNOSZTIKA:
A DSZIT diagnosztika az alábbi 2 részből áll. Általában mindkettőre szükség van a teljes szenzoros diagnosztikus kép kialakításához, de lehet külön-külön is igényelni. Természetesen a szakember is tesz javaslatot ha szükségesnek látja a komplex diagnosztikus kép kialakítását.
2.1.Szenzoros feldolgozás rendellenességeinek szűrése és tanácsadás (online és személyesen is!)
2. 2. Szenzomotoros integráció vizsgálata/mozgásvizsgálat

A szűrés és a szenzoros profil elkészítése konzultáció során történik. A szenzoros profil alapján tanácsadást nyújt a szakember arról, hogy a szenzoros feldolgozási nehézségek esetén hogyan segítsünk gyermekünknek a mindennapokban.
1.2. DSZIT szenzomotoros integráció vizsgálata/ mozgásvizsgálat A mozgásvizsgálat, szenzomotoros vizsgálat a reflexintegráció vizsgálatát,mozgásvizsgálatot, dominancia vizsgálatot és szenzomotoros integrációs teszt felvételét tartalmazza. Információt ad számunkra arról, hogy az idegrendszeri érési folyamatok, a szenzoros integráció, motoros koordináció, mozgásfejlődés életkornak megfelelő ütemben történik-e. Szükséges-e mozgásterápiás megsegítése a fejlődésnek? Csak személyes formában történik. Mozgásfejlődés késése, mozgás- és/ vagy beszédfejlődési elmaradása, mozgáskoordinációs zavarok, iskolaéretlenség, tanulási és figyelemzavarok, téri tájékozódás nehézsége, finommotoros készségek, grafomotoros készségek elmaradása, a viselkedésszabályozás éretlensége illetve zavarai, lassabb idegrendszeri érés esetén, továbbá fejlődési rizikóval jellemezhető, koraszülött gyermekek prevenciós fejlődéstámogatásában, aktivitászavarok, autizmus spektrumzavarok esetén. A vizsgálatra kényelmes ruhában, (csúszásgátló) zokniban várom a gyerekeket. A vizsgálat a szülő jelenlétében történik.
A vizsgálatról kérésre írásos vélemény készül.


email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.dszitpecs.hu


Árak:
Mozgásvizsgálat ( DSZIT szenzomotoros fejlődés vizsgálata) és tanácsadás (60 perc) 15.000,-Ft
Szenzoros feldolgozási zavar/ szenzoros túlérzékenység szűrése és tanácsadás (online 45 perc és személyes konzultáció 50 perc) 15.000,-Ft
Szenzoros feldolgozási profil készítése, szűrés és tanácsadás (csecsemő kortól kisiskolás korig) 15.000,-Ft
Komplex: Szenzoros feldolgozási zavar szűrése és szenzomotoros vizsgálat (45 perc online és 90-100 perc személyes vizsgálat és konzultáció) 18.000,-Ft
Korai fejlődés gyógypedagógiai vizsgálata és tanácsadás (90 perc) 15.000,-Ft
Óvodás gyermekek iskolaérettségi vizsgálat és tanácsadás (90 perc) 15.000,-Ft
gyógypedagógiai tanácsadás (50 pec) 8000,-Ft
szülőkonzultáció (50 perc)- terápiára járó gyermekek szüleinek részére, korábbi vizsgálathoz kapcsolódó további konzultáció 7.000,-Ft
DSZIT Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápia (egyéni  óra)  7000,-Ft
DSZIT Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápia (mini csoport: 2-3 fő) 5500,-Ft
DSZIT Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápia (kis csoport: 4-6 fő) 4000,-Ft

RÓLUNK

A Borsóház-Pécs Nemzetközi Intenzív Terápiás Központ 2009 óta végzi CP-s (Cerebral paresis), genetikai, születési rendellenességből vagy traumából, balesetből eredő sérült, halmozottan sérült páciensek rehabilitációját önálló terápiás szemlélet és saját fejlesztésű módszer szerint. A Borsóház Pécs Alapítvány által működtetett terápiás központ, ahol okleveles gyógytornászok, terapeuták és konduktorok segítenek fejleszteni a mozgássérült gyermekeket.

TÁMOGATÁS